· 

Dag 17: de laatste dag in Kyrgyzstan


Vanochtend splitsen zich onze wegen; Bas gaat met Vitaly naar de Banja (zie blog “Dag 17 Special”) en Mario en Eric gaan naar een sky bar. 

Om 2 uur komen we weer bijeen en Vitaly neemt ons mee voor de lunch. We gaan in een speciaal restaurant Plov eten, in andere landen ook wel Pilav genoemd. In basis is het in olie en uien gestoofd en gekruid lamsvlees met daar overheen rijst en knoflook. Het klinkt misschien niet geweldig, maar geloof me als ik zeg dat we het oprecht erg lekker vonden. 
Een beetje een vreemd restaurant met allemaal aparte kamers/cabines waar op een verhoging een 30cm lage vierkante tafel staat met daaromheen allemaal kussens. We eten dus “op de grond” zittend. Na twee weken tent-kamperen gaat ons dat niet slecht af, ondanks het gemak van de lage stoeltjes die we met de reis bij ons hadden. 
Natuurlijk eten we weer teveel en we vragen ons af of de 5kg die we na met fietstocht zijn afgevallen er nu niet alweer bij zijn. 

Terug in het hotel gaat Bas eerst op de kamer even plat om bij te komen van de Banja en Mario en Eric doen min of meer hetzelfde, maar dan op de bedjes bij het zwembad. 

Om 19:15 uur staat Arseny alweer voor het hotel om ons op te halen voor het avondeten. Hij heeft tevens de dozen met onze fietsen bij, zodat die morgen meteen in het busje geladen kunnen worden voor transport naar de luchthaven. Die gaan dus voor de nacht in de bagage-kamer achter de receptie. 
 Arseny brengt ons op ons verzoek naar het beste Italiaanse restaurant van Bishkek. Natuurlijk ook een vriend van Vitaly en die staat in “Dolce Vita” dan ook alweer op ons te wachten. 
We drinken een fijne Chianti en bestellen Pizza. Die is dan ook echt heerlijk en in gesprek met de eigenaar Giorgio komen we erachter dat hij alle essentiële ingrediënten zelf uit Italië haalt. Deze ras Italiaan heeft zijn leven lang over de wereld gereisd als handelsagent en is in Bishkek neergestreken en voor de hobby dit restaurant begonnen (daar zijn er nog vier bij gekomen) en hij twist nog vier keer per jaar terug naar zijn huis in Verona. De man heeft geweldige verhalen en we klikken goed met hem, dus als we een grappa willen bestellen komt hij met een speciale fles voor eigen gebruik aan. Geweldig! Dat dit speciaal is geeft Vitaly later nog aan: “you really touched him. This Grappa is not for sale in the restaurant and really special”

Terug in het hotel krijgen we van Vitaly alle drie een traditionele Kyrgyzische hoed, die op onze knappe hoofden natuurlijk fantastisch staat 🤨. En we nodigen Vitaly en Arseny uit om met een Mojito in de bar af te sluiten. Zo gezegd, zo gedaan en er worden over en weer uitnodigingen gedaan. Als wij nog eens naar Kyrgyzstan willen komen moeten we hem bellen, dan wordt alles geregeld; niet als toeristen maar als vrienden. En als hij een keer naar venlo komt zorgen wij voor een mooi welkom. 

Morgen gaat om 6:30u de wekker en om 7:30u worden we opgehaald. De tassen worden gepakt en gewogen en als alles klaar is gaan we naar bed. 
Welterusten. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0