· 

Dag 4: Tocop pas op 3893 meter

Niet zo goed geslapen en vandaag wordt een zware dag. 

Het heeft de hele nacht geregend, maar wanneer we opstaan rond 7u is het droog. We eten muesli bars en koekjes en drinken koffie. Eric maakt ook een pan soep voor onderweg. We wachten even met de tent opruimen tot de zon die genoeg heeft gedroogd en tegen 9u fietsen we weg. 

We moeten de pas over op 3893 meter hoogte en we starten op 2800 meter. 


Het pad varieert in stijlheid tussen 4% en 13% dus ruimte om even bij te komen is er niet.  We rusten elke 100 meter stijgen en het pad wordt steeds grover waardoor het fietsen nog zwaarder wordt. 

Tegen 12:30u eten we onze soep met droog brood en een blok kaas; heerlijk. We vullen de bidons regelmatig met gezuiverd water. Het weer is afwisselend zonnig, bewolkt en we fietsen een paar keer door kleine hagelbuitjes. 


Zo’n 300 meter onder de pas is fietsen onmogelijk en rest ons niets dan de fiets omhoog te duwen. Geen appeltje-eitje met totaal zo’n 50kg over dikke stenen en door los zand. We eten nog een keer soep en Bas en Eric hebben het zwaar. Bas mist de kracht en Eric mist de zuurstof, maar met elkaars hulp komt iedereen boven. 


Daar kijken we over de pas een nieuw dal in en dat is zo adembenemend dat alle ellende van de afgelopen uren ineens vergeten is. Zo’n mooi dal hebben we alle drie nog nooit gezien. Voor ons strekt zich een sprookjesachtige natuur uit. Een breed, groen dal met een mooi riviertje dat zich een weg naar beneden baant en rondom ons heen een majestueus hooggebergte met tientallen vierduizenders. Het wemelt er van de murmeltieren, we zien wilde paarden en een vos die wel zin in zo’n vet knaagdier heeft. 

Het pad is erg goed te berijden, al moeten we twee stroompjes over die te diep zijn om dat met droge voeten te doen. 


We fietsen een paar honderd meter naar beneden voordat we ons kamp opslaan langs het pad op een prachtige bloemenwei aan de zij lopers van de rivier; ongewoon prachtig. 

We zetten snel de tent op en bereiden ons eten, ja weer rijst met uien, knoflook, paprika en nasi kruiden, maar deze keer is de rijst gekookt in bouillon. Het koelt erg snel af en om 20:30u zoeken we onze slaapzakken op. 

Welterusten. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0